|
Comercianti, persoane fizice sau societati comerciale, ajunse in incetare de plati, pot face obiectul procedurii prevazute de Legea 64/1995, republicata, la initiativa proprie sau la cea a unui creditor, materializata intr-o cerere, insotita de documente specifice, adresata instantei competente care va dispune, pe baza actelor prezentate de parte (parti), respingerea sau admiterea deschiderii procedurii.
Procedura este organizata de administratorul sau lichidatorul judiciar, persoana fizica sau juridica desemnata de judecatorul sindic sub supravegherea acestuia.
Scopul procedurii este plata datoriilor societatii aflata in incetare de plati , prin reorganizarea acesteia sau prin lichidare partiala, pe baza unui plan de reorganizare sau lichidare partiala, sau lichidare totala a activului.
Procedura se inchide prin hotararea judecatorului sindic in urmatoarele cazuri:
1. cand s-au achitat datoriile debitorului;
2. cand s-au epuizat bunurile debitorului;
Plata datoriilor se face in cazul reorganizarii, in baza planului de reorganizare propus de debitor sau de unul dintre creditori si aprobat de creditorii ce acopera majoritatea creantelor (grupati pe 3 categorii de creditori) , sau conform
dispozitiilor Legii 64/1995 , republicata in cazul lichidarii.
In timpul procedurii administratorului debitoarei i se poate ridica dreptul de a conduce activitatea, in cazuri motivate .
In urma inchiderii procedurii debitorul este descarcat de obligatiile de care era grevat la deschiderea procedurii.
Inchiderea procedurii lichidarii judiciare presupune si radierea comerciantului din Registrul Comertului.
|